• KLANTEN BEOORDELEN ONS MET EEN 9,7
  • GRATIS CONSULT
  • SERVICE,KWALITEIT & HYGIENE

Botulinetoxine tegen zweten

 

Inmiddels is vrijwel iedereen bekend met Botox als oplossing tegen rimpels en kraaienpootjes. Maar Botox wordt ook gebruikt bij het tegengaan van transpiratie. Botox is echter een merknaam, in de medische wereld spreken we over Botulinetoxine.

Wat is Botulinetoxine?

Botulinetoxine is een eiwit dat wordt aangemaakt door de bacterie Clostridium Botulinum. Botulinetoxine heeft twee effecten:

 

  • Botulinetoxine blokkeert de werking van zenuwen die de zweetklieren prikkelen, hierdoor wordt er geen zweet geproduceerd.
  • Botulinetoxine blokkeert de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren. De werking van de spieren neemt af of komt stil te liggen.
 
Hoe werkt Botox tegen zweten?
 
Spieren worden door een signaal vanuit de hersenen aangespannen. De hersenen sturen een signaal wat bijna aankomt bij de spier en zweetklieren. Vervolgens moet dit signaal eerst nog over een kloofje (synaps) voordat het bij de spier kan komen. In dit kloofje bevinden zich neurotransmitters (stofjes) die ervoor zorgen dat het signaal uiteindelijk bij de spier terecht komt. Met Botulinetoxine worden deze neurotransmitters geblokkeerd. Op deze manier komen de signalen wel aan bij het kloofje, maar kunnen ze niet verder. Na 2 a 3 maanden is de Botulinetoxine weg en komen de neurotransmitters weer terug. Vervolgens kan het signaal de spier en de zweetklieren weer bereiken om aangespannen te worden.

 

Hoe lang werkt Botox tegen zweten? 

Bij een Botulinetoxinebehandeling tegen overmatig zweten spreken we over een effect en een na-effect. De behandeling heeft in totaal 3 maanden effect. Daarna is het uitgewerkt en komen de signalen weer bij de spier aan. Echter kunt u tussen de 1 en 3 maanden na-effect ervaren.

Dit na-effect kan vergeleken worden met iemand die een periode in het gips heeft gezeten. De spieren zijn niet gebruikt en dus helemaal slap. Als een spier een tijd niet gebruikt wordt verliest deze massa. Dit is dus ook het gevolg van een Botox behandeling. De spier wordt 2 a 3 maanden niet gebruikt waardoor deze inkrimpt. Wanneer u vervolgens de spier weer gaat gebruiken is deze veel minder krachtig dan voorheen en duurt het weer even voordat deze getraind is. Die tijd is de verlenging van het therapeutische effect van Botox en noemen we het na-effect.

 

Lichaamsdelen geschikt voor Botox zweetbehandeling

Botulinetoxine kan als zweetbehandeling worden toegepast op handpalmen, voetzolen en oksels. Echter blijkt in de praktijk dat de behandeling het meest geschikt is voor overmatig zweten in de oksels. Deze behandeling tegen transpireren geeft nauwelijks pijn. Een behandeling aan de voetzolen of handpalmen is echter zeer pijnlijk waardoor er speciale verdovingstechnieken nodig zijn. Daarnaast houdt de werking niet lang aan.